Luister naar muziek in elke kamer van je huis. Een centrale muziekinstallatie zorgt voor het perfecte geluid, de beste muziek overal in je woning. Geen gedoe meer met verschillende muzieksystemen. Met multiroom audio beheer je je muziek centraal en is je hele collectie overal beschikbaar.

Wat is multiroom audio?

Maakt niet uit waar je muziekinstallatie zich bevindt, dankzij multiroom audio luister je naar je muziek op elke plek in je huis.

Dat kan via verschillende muziekbronnen: een radiotuner, iPod of muziekserver. Koppel ze aan je multi audio en de beluister de muziek in de kamer naar keuze. Leuke discohits in de badkamer om mee te kwelen onder de douche terwijl iemand anders tot rust komt met klassieke muziek in de woonkamer? Kan perfect! Een feestje? Laat de beats van de dj in al jouw kamers tegelijk horen.

Dankzij de nieuwste audiotechnologie luister je gemakkelijk naar verschillende muziekbronnen in alle mogelijk kamers waar de multi audio geïnstalleerd is. Op deze manier kan elke bewoner van de woning zijn persoonlijke muziekbeleving kiezen.

Verschillende audiostreams (multisource) dus naar verschillende kamers.  Via een bekabeld netwerk, maar het kan ook geheel draadloos.

Bekabeld of draadloos?

Kies je voor een bekabelde multi audio oplossing dan staat de multiroom versterker op centrale plek in de woning. Deze versterker stuurt dan de luidsprekers aan in de verschillende kamers via luidsprekerkabels. De versterker speel daarbij de rol van schakelaar of verdeelpunt zodat de juiste muziek naar de juiste plek in de woning wordt gestuurd. Je muziek bedienen, doe je dan via een bedieningspaneel, via een afstandsbediening of gewoon via de smartphone.

Het kan ook draadloos. Dan plaatsen we verschillende draadloze versterkers in de ruimtes zelf, die dan samen een netwerk vormen. De luidsprekers zitten er al ingebouwd of je sluit er externe op aan. Draadloze systemen zijn vooral geschikt als je muziek wil afspelen vanuit een digitale muziekcollectie, internetradio en online muziekdiensten.

Tips

Handig, zo een multiroomsysteem om in verschillende kamers van muziek te genieten zonder dat er in elke ruimte een muziekinstallatie aanwezig moet zijn. Een multiroominstallatie in elke kamer krijgen, kan misschien ingewikkeld lijken qua installatie, maar als je doordacht te werk gaat lukt het meestal zeer vlot.

Enkele tips om je installatie helemaal volgens jouw noden af te stellen en voor te bereiden.

1. Verschillende manieren van installatie
Multiroomsystemen in verschillende kamers kan je met elkaar verbinden via verschillende mogelijkheden: met audiobekabeling, UTP-bekabeling, een draadloze verbinding of via het elektriciteitsnetwerk. Elke manier heeft voor- en nadelen. Overloop bij de voorbereiding welke installatie wijze het beste past bij jouw noden


2. Technische ruimte

Heb je een multiroomsysteem met een centrale geluidsbron, zoek dan naar een goeie plek om deze te plaatsen. Ze kan voor lawaai zorgen dat je liever niet hebt in jouw woonkamer. Als je met een bekabelde installatie werkt, reken dan ook op een reeks audio- of utp-kabels die er samen komen. Een technische ruimte is de geschikte plek hier hiervoor.

3. UTP-kabels zijn altijd handig

Voorzie bij het bouwen steeds een drietal Cat 5e UTP kabels vanuit de technische ruimte naar alle ruimtes in de woning. Zo is de bekabeling voor je multiroom systeem meteen voorhanden. Bovendien kan je er ook andere domotica toestellen op aansluiten. Het lijkt in eerste instantie niet nodig, maar bekabeling achteraf plaatsen is veel moeilijker. Het is niet duur en je sluit er dus ook tal van andere toestellen op aan.


4. Met of zonder draad?

Draadloze verbindingen zijn niet altijd even betrouwbaar als kabels. De eerste keuze is  om met kabels te werken. Zeker als je de kabels gemakkelijk aan te brengen zijn of als ze er al liggen (zie punt 3).

Onze audio merken

Op zoek naar een specialist in domotica & elektriciteitswerken?
Contacteer me voor al uw installaties en herstellingen!